Produkter
  > Kajaker
  > REA kajaker
  > Begagnade kajaker
  > Flytvästar
  > Kapell
  > Paddlar
  > Förvaring
  > Andra tillbehör
  > Böcker
  > DVD-film
  > Kartor
  > Solglasögon

  Kajakmaterial
  > Glasfiber
  > Prilite
  > Polyeten
  > Prijon HTP

Kajaker i polythen

De flesta kajaktillverkarna påstår att deras plast är den bästa på marknaden. Verkligheten är naturligtvis en annan för det är faktiskt skillnad på plast och plast. I följande artikel tar vi upp de olika tillverkningsmetoderna som tillämpas. I stort sett samtliga tillverkare använder sig av tekniken rotationsgjurtning.

Prijon använder sig istället av tekniken blåsmodulering. Alla tillverkare med undantag av Prijon använder någon form av rotationsgjutning. Plasten värms upp till en temperatur av cirka 300 grader och vid den temperaturen blir plasten flytande. Den flytande plasten roteras sedan i en datorstyrd ugn på axlar. Axlarna rör sig så att vätskan flyter ut i ett jämt lager i den slutna formen. Formen kyls sedan gradvis ner tills plasten stelnat varpå kajaken tas ur för slutmontering. Genom att materialet blir upphettat till en vätska drar den molekylära strukturen ut sig mer i denna process. Detta medför att plasten förlorar en stor del av sin styvhet och sitt ursprungliga ”minne”. Ett vanligt argument från tillverkarna av rotationsgjutna kajaker är att de har en ny utmärkande plast och visst är vissa plastmaterial bättre än andra. Men oavsett de olika kvalitéerna är resultatet detsamma. Ett sätt att göra rotationsgjutna kajaker styvare är att använda sig av flera lager genom att en skumvägg placeras emellan två lager av plast. I och med att mer material används blir produkten tyngre och dessutom måste ytterväggen värmas upp tre gånger innan processen är färdig.

Prijon använder sig av en helt annan metod för tillverkning av kajaker. Deras blåsmoduleringsmetod är mycket dyrare och mer komplicerad men resultatet har blivit att Prijons kajaker anses vara de mest hållbara och slitstarka kajakerna på marknaden. Ett exempel på detta är kajaker som vi lämnade i Nepal för drygt tio år sedan och som än idag används flitigt i forsarna. HTP består av de fyra komponenterna råmaterial från plastleverantören BASF, återvunnet material, färgämne och slutligen UVstabilisator. Denna sammansättning av materialet pressas genom ett komplext system av blandare och värmeaggregat och när plasten slutligen når munstycket har den en temperatur på 205 grader. Munstycket finns åtta meter ovanför verkstadsgolvet för att underlätta plastens flöde. Själva munstycket styrs av en dator eftersom den plasttub som kommer ut varierar i tjocklek beroende på vilken del av kajaken den avser och för att väggen ska vara jämntjock i slutprodukten. När rätt mängd plast har kommit ut sluts två formhalvor runt tuben. Där sittbrunnen och packluckorna kommer att placeras trycks en nål genom plasttuben. Genom dessa nålar blåses luft in och plasttuben trycks ut som en ballong i formen. Formen kyls snabbt ned och öppnas. En robotarm tar ner det färdiga kajakskalet som läggs på en ställning för att vägas och för att man ska kunna kontrollera kvalitén med hjälp av ultraljud. När detta är klart skickas kajaken iväg för slutmontering.

Vid 205 grader är den molekylära strukturen fortfarande intakt i plasten. Plasten är som ett varmt segt tuggummi istället för i flytande form. Detta gör att Prijons kajaker är styva, lätta, hållbara och har ett bra sk minne. Ett exempel på dess goda minne är när vi hade tre stycken Kodiaks fastsurrade på en Landrover under två dygn i extrema förhållanden på skumpiga vägar med temperaturen på över 40 grader. När vi slutligen tog ned dessa kajaker hade de stora bucklor men efter endast tio minuter i solen var de åter som nya. Även rotationsgjutna kajaker har sina fördelar som att de är billigare att tillverka och att man kan designa kajaker med vassare kanter. Det som framförallt skiljer de blåsmodulerade från de rotationsgjutna är hur bra de håller efter år av bruk och missbruk. Prijons blåsmodulerade kajaker har en hög hållbarhet liksom ett högt andrahandsvärde.

Köpa kajak Stockholm, försäljning kajaker